לאחר מספר חודשים בתוך מגפת הקורונה, עדיין הקהילה המדעית לא הגיעה למסקנות חד משמעיות בעניין אופן הטיפול האופטימליים, לצערנו אנחנו עדיין לא רואים את הסוף.
אומנם עד כה לא ידוע מה יהיו ההשלכות של התפתחות הנגיף, ואולם בכל הקשור לניהול אנרגיה ומערך אחזקה ניתן לצמצם היתכנות להיווצרות נזקים עתידיים. במאמר זה נתאר את שניתן וצריך לדעתנו לשנות כדי שנוכל להתמודד טוב יותר בפעם הבאה.
ברור לנו שגם לאחר שתגיע לסופה התפרצות המגפה הנוכחית, ככל הנראה בעוד מספר חודשים. אנחנו מבינים כיום שהפצע שהמגפה הזו גרמה לא יגליד בטווח מידי, האנושות הושפעה משמעותית מהגל הנוכחי שישאיר סימני צלקת ונכויות שאותם נסחב לאורך זמן וחלקנו אולי גם לכל החיים.
בכדי למזער נזקים, מקומות העבודה והמגורים יהיו חייבים לעבור שינוי בכדי להיערך לתצורת עבודה יעילה במינימום שיבוש סדרי החיים והעבודה ככל האפשר.
אנחנו כבר יודעים שהעולם ככפר גלובלי "תרם" את תרומתו לפיזור הנגיף, אין דרך חזרה והוא שהיה היה. ככל הנראה העתיד טומן לנו מגפות ושיבושים שצצים במחזורים כל מספר שנים, מידת הנזק שהם גורמים מושפעת בין היתר גם מהתנהגותנו.
מקומות שבהם דרוש שינוי הם מקומות כמו בתי חולים, מרכזים טיפוליים שונים כמו בתי אבות ומחסים לאוכלוסיות שונות, מוסדות חינוך, מקומות בהם מקבלים קהל, אולמות בידור, מסעדות, מפעלים ועוד.
בשלב הראשון צריך לבחון מי הם העובדים שיכולים לעבוד מרחוק או מהבית, בצורה מלאה או בצורה חלקית וליצור לצורך כך את התשתיות המתאימות לכול עובד ועובד, נושא זה צריך להיעשות מיד עם החזרה לעבודה של המשק ויש לתכנן אותו כבר עכשיו כולל התאמת תשתיות תקשורת כמו טלפון ואינטרנט לסטנדרט העבודה החדש של עבודה מרחוק או מהבית.
בשלב הבא יש לטפל בכול המקומות בהם אנשים עובדים ונפגשים מסיבה כזו או אחרת:
הגדרת שטח מרחב העבודה לכול עובד יחיד או קבוצת עובדים בחלל מסוים תוך שמירת ריחוק בין אחד לשני
טיפול במערכות תברואה הקיימים במרחב העבודה והשפעתם על העובד היחיד כחלק מהכלל
טיפול פרטני במבנה והפיכתו לחללים מוגדרים, בהתאם לפעילות כל עובד ועובד או לקבוצת עובדים מוגדרת שחייבת לעבוד ביחד
שדרוג/טיפול במערכות אוורור ומיזוג
הגדרת נקודות ייחוס וטופסי בריאות רפואיים ייעודים לכל עובד , כאשר הנהלת מקום העבודה תחויב לוודא מילוי טופס בריאות
עובדים שיתגלו אצלם תסמינים לא יוכלו לעבוד ממקום העבודה, ישלחו לעבוד מהבית או לחופשת מחלה
הגדרת עבודות ניקיון הנדרשות ותדירותן כדי לשמור על תברואת העובדים ושמירת הסדר במקומות העבודה
טיפול בבעיות בטיחותיות והכרת העובדים לכללי הבטיחות במקום העבודה
הכנת תקנון למקום העבודה שישמש את ההנהלה והעובדים לשמור על מקום העבודה במצב הרצוי
ברור לנו שהיערכות הנ"ל כרוכה בתהליך המחייב חשיבה "מחוץ לקופסה", מתווה פעולה חדש שיפרוץ בחלק מהמקרים מסגרות ולכך יידרש שיתוף פעולה הדוק בין המעסיקים והעובדים .
השינויים שידרשו צריכים להתבצע על פי מתווה פעולה ותקציב מוגדר מראש, , צמצום עלויות בתווך הבינוני והארוך, חיסכון באנרגיה ושמירה על בניין בריא ("ירוק") יעזור להשגת היעד.
לפרטים נוספים, יעוץ וגיבוש פתרונות מתבקשים אתם מוזמנים לפנות אלינו, נשמח לעזור לכם.
ד"ר עופר אלון
מומחה לשיקום מבנים חולים, פתרונות אנרגיה ובקרת אקלים
054-2000560
יוסי אינהורן
יועץ תחזוקה למבנים
053-4241625
Comments